Buurtsportcoach Zundert - Nieuws

Ontdek hier het laatste nieuws van Buurtsportcoach Zundert en de mooie verhalen van onze ambassadeurs.

Uniek Sporten Sportcafé

Op 1 juli vond het eerste digitale Uniek Sporten sportcafé plaats. Vereniging die al aanbod hebben voor mensen met een beperking of ermee aan de slag willen, waren aanwezig. Net als wethouder sport, Twan Zopfi, hij sloot aan als ambassadeur van Uniek Sporten Brabant en opende de avond. Aan de hand van ‘speeddates’ rondes hebben we met elkaar kennis gemaakt.

Martijn Hentzen (BSC Etten-leur), Anne Boidin (Projectmedewerker Uniek Sporten bij SSNB) en beweegcoach Gitte vervolgden de avond met een korte presentatie over wat is Uniek Sporten is en hoe je het kunt inzetten binnen verenigingen. Daarbij kwamen Uniek Sporten uitleen, de maatjesprojecten en de sportcoach aan bod. Daarna zijn we onder leiding van Start2Create met creatieve denksessies aan de slag gegaan met vragen die spelen bij de verenigingen. Hier kwamen leuke, concrete ideeën bij naar voren waar verenigingen mee aan de slag kunnen. Een van de verenigingen: “Het was een erg leuke en nuttige bijeenkomst. De creatieve manier van denken kunnen we zeker meenemen tijdens onze bestuursvergaderingen. Ook fijn vond ik dat er meteen concrete acties en ideeën tijdens de avond ontstonden.”

Afbeelding

Opening Fitroute ondanks regen niet in het water gevallen

Fitroute in Zundert biedt beweegplezier voor jong én oud

Op woensdag 30 juni is de fitroute in Zundert feestelijk geopend. De fitroute van 1,7 km biedt 13 oefeningen voor jong én oud en sluit mooi aan op een beweegpark in Sint Annahof. Kinderen van kinderdagopvang Het Toverbloempje, bewoners van De Willaert, de buurtsportcoaches en wethouder Sport, Twan Zopfi, liepen als eerste de fitroute.

Onderweg kwamen ze langs speciale beweegtegels, kindertegels, horecapunten, herdenkingsmonumenten en een beweegpark in Sint Annahof. In het beweegpark is een sprintbaantje en vanaf september ook een beweegtoestel te vinden. Tijdens de opening kon wethouder Twan Zopfi het heugelijke nieuws brengen dat er ook wordt gestart met de realisatie van een fitroute in Rijsbergen: “Een fitroute is een laagdrempelige manier om even te bewegen. In je eigen tijd en op je eigen niveau. Daar moeten zoveel mogelijk inwoners van kunnen profiteren. Daarom ben ik blij dat we ook een fitroute in Rijsbergen gaan realiseren.” Tijdens het lopen van de fitroute worden deelnemers op verschillende plekken uitgedaagd om in beweging te komen. De fitroute start op het parkeerterrein van De Willaert, aan de kant van de Burgemeester Manderslaan. Verspreid over 1,7 km zijn er blauwe stoeptegels te vinden die je over de fitroute leiden. Ter ondersteuning kunnen mensen via een QR-code of een brochure meer informatie vinden. De brochure is op te halen bij het Nonnekeshof, De Willaert, Restaurant Bij de Nonnen en in het raadhuis van de gemeente Zundert.

Ontstaan van de fitroute

Tal van sport- en beweegaanbieders, het onderwijs, kinderopvang en zorg- en welzijnsorganisaties hebben 11 ideeën aangeleverd voor het Lokaal Sportakkoord in de gemeente Zundert. Samen bewegen door jong én oud was één van de ideeën. Met als resultaat deze fitroute. Wil je alle ideeën uit het Lokaal Sportakkoord bekijken? Neem dan een kijkje in de brochure van het Lokaal Sportakkoord.

Zomervakantie activiteiten voor jong én oud

We zorgen voor een zomer vol beweging. Jong en oud kunnen meedoen met allerlei activiteiten, zoals voetgolf, wandelen, een heus waterspektakel en Expeditie Zundert. Er is voor ieder wat wils. Bekijk de activiteiten hieronder en meld je aan. Let op! Vol = Vol.

Activiteiten voor de jeugd

Activiteiten voor ouderen

Tweede editie van Balkon Beweegdag in Achtmaal en Zundert

Bewegen, dansen, bingo spelen en zingen. Op de Nationale Balkon Beweegdag mag en kan alles! Op gepaste afstand kwamen tientallen ouderen op ruim 250 woon-zorgcentra in heel Nederland laagdrempelig in beweging. Ook in de gemeente Zundert, waar ook dit jaar de Balkon Beweegdag een groot succes was.

Beweegfestijnen

De Beweegtuin in Achtmaal en het Nonnekeshof en het Nederven in Zundert werden afgelopen vrijdag omgetoverd tot echte beweegfestijnen. Beweegcoaches Gitte en Menno zorgden met muziek en hun enthousiasme voor beweging. Gitte: “Bewegen blijft belangrijk. Gelukkig mag er steeds meer en dat is ook te merken bij de ouderen. Ze zijn meer opgewekt en zitten beter in hun vel. Wanneer we samen in beweging komen, is hun glimlach niet meer van hun gezicht af te slaan. Het was vorig jaar al zo’n succes dat we er dit jaar weer mee aan de slag gingen. We wilden zo veel mogelijk ouderen bewegen. Daarom zijn we op drie verschillende plekken in beweging gekomen.”

“Een fantastische vervanging”

Het was een groot feest. Een van de deelnemers: “Wat zijn we blij dat we weer even extra kunnen bewegen. De handjes gingen de lucht in en we deden allerlei andere oefeningen. Hopelijk kunnen we snel weer naar de gym, maar dit is een fantastische vervanging.” Menno: “Mooi om te zien dat zo veel ouderen fanatiek meedoen. Balkon Bewegen zorgde dit jaar, net als vorig jaar, voor extra beweging, plezier en positiviteit. En dat door onze samenwerking met het Nonnekeshof, het Nedervenhof en het Nationaal Ouderenfonds.”

Afbeelding

Zundert krijgt eerste Fitroute in de gemeente

Tijdens de bijeenkomsten van het Sportakkoord in Zundert is er bij een aantal Zundertse partijen het idee ontstaan voor een Fitroute. Afgelopen jaar is er dan ook hard gewerkt om de route te realiseren. Eind juni wordt deze waarschijnlijk geopend!

Verschillende partners, zoals Avoord, het Toverbloempje, Surplus Nonnekeshof en Kober, gemeente Zundert en Buurtsportcoach Zundert zijn afgelopen jaar druk in de weer geweest met de Fitroute. Het is een wandelroute van ongeveer 1,5 kilometer waarbij wandelaars stoeptegels met verschillende beweegoefeningen tegenkomen. De Fitroute is zo samengesteld dat jong en oud samen in beweging komen. De route loopt onder andere langs de Manderslaan, Pastoorsdreef en de Molenstraat. Het streven is om de Fitroute eind juni officieel te openen. Beweegcoach Gitte: “Ik hoop dat de Fitroute zorgt voor nog meer beweging. Ik kijk onwijs uit naar de opening. Erg fijn dat verschillende partners hierover hebben meegedacht, want samen kom je verder!”

Een groot oranje spektakel tijdens de Koningsspelen

De Koningsspelen, het oranje beweegfeest stond weer voor de deur. Het wordt vaak georganiseerd op de laatste vrijdag voor Koningsdag. Dit jaar was alles net even anders dan normaal. Toch zorgde beweegcoach Jeroen voor veel beweging.

Dit jaar zagen de Koningsspelen er iets anders uit dan normaal. Zo was er bijvoorbeeld geen Koningsontbijt. Gelukkig mochten de spellen wel doorgaan! Beweegcoach Jeroen: “Het was even wennen. De klassen kregen allemaal hun eigen plek en mochten niet bij anderen in de buurt komen. Maar dat mocht de pret niet drukken.”

Veel lachende gezichten

Alle kinderen van groep 3 t/m groep 8 deden mee aan de diverse spellen, zoals estafette, touwtrekken, voetbal. Er kwam van alles voorbij. “Wat was het weer fijn om al die lachende gezichten van de kinderen te zien. Ze waren zo blij dat er weer even iets mocht en kon. Ook voor de leerkrachten was dit een welkome afwisseling van de reguliere werkzaamheden. Daarnaast was het ontzettend lekker weer. Daar hebben we echt geluk mee gehad.” Het was heerlijk om weer even op deze manier bezig te zijn. Hopelijk krijgen we volgend jaar weer een volledig feest met Koningsspelen mét ontbijt!

Bewegen met bewoners van het Rijserf in Rijsbergen

De bewoners van het Rijserf in Rijsbergen komen regelmatig in beweging met onze beweegcoaches. Na een uitgebreide warming-up en een beweegdans gingen ze aan de slag met ouderwetse spelletjes, zoals eierlopen. Met een lepel en een pingpongbal, die doorging als ei, deden ze allerlei oefeningen. De bewoners liepen een parcours en gingen de uitdaging aan om het ei niet te laten vallen. “Een goed spel om de fijne motoriek, concentratie en coördinatie te trainen. Mobiel of minder mobiel, iedereen kon meedoen. De lepel werd met wat plakband op rollators vastgeplakt en mensen in een rolstoel werden geduwd”, aldus beweegcoach Menno.

Bewegen met plezier

Ze gingen verder met de Buurtsportcoach Zundert beweegmemory. Een speciaal beweegspel waar ouderen dezelfde beweegkaarten bij elkaar zoeken en vervolgens de oefening die erop staat uitvoeren. Zoals appels plukken of benen strekken. Na een korte pauze stond midgetgolfen op het programma. Na wat oefenen werden er ook obstakels in het spel gebracht. Ook werd er flink gelachen. “Dit was soms nog best lastig, maar het was weer fijn. Als jullie er vanmiddag niet waren geweest, hadden wij maar een saaie middag gehad”, aldus een van de bewoners.

Wandeling door de buurt met mevrouw Stoffelen

De beweegcoaches van Buurtsportcoach Zundert zagen dat mensen minder bewogen. Daarom startten ze met Wandeling door de buurt. Mevrouw Stoffelen komt sindsdien wekelijks met beweegcoach Menno in beweging. Samen maken ze een ommetje door de wijk. Ze vertellen erover.

Een groot succes

Menno: “Veel sport- en beweegactiviteiten liggen stil. Maar juist in deze uitzonderlijke situatie, waarin we zo veel mogelijk thuis moeten blijven, is het van groot belang om voldoende te bewegen. Mensen zijn minder samen en daardoor ligt er bij een bepaalde doelgroep eenzaamheid op de loer. Daar staken we een stokje voor. Zo ontstond wandeling door de buurt. Een activiteit, lekker in de buitenlucht die op gepaste afstand toch mensen in beweging brengt. Het is een groot succes, zo ondervindt ook mevrouw Stoffelen.

Meer beweging, minder stijf

“Ik kreeg een flyer in de brievenbus om samen met de beweegcoaches te wandelen. Dat kwam goed uit, want ik was sinds Kerstmis niet meer buiten geweest. We hebben nu een paar keer samen gewandeld en het bevalt me goed. Ik vind het lopen erg fijn en ik kom daardoor weer lekker buiten. Ook komen we wel eens mensen tegen en maken we een praatje.” Mevrouw Stoffelen durft niet alleen te wandelen doordat de zenuwen in haar voeten versleten zijn. Dat maakt haar bang om te vallen. “Het is mijn droom om weer zelfstandig te wandelen. Dat zou zo fijn zijn. Vroeger liep ik samen met een vriendin, maar ik kreeg meer en meer last van mijn zenuwen. Toen kwam deze coronaperiode en toen kwam er niks meer van. Nu ik samen met beweegcoach Menno meer beweeg voel ik me minder stijf en bovendien is wandelen hartstikke gezond.”

Wandel mee

Het is daarom ook haar tip voor anderen: “Neem contact op met de beweegcoaches van Buurtsportcoach Zundert om ook in beweging te komen.” Dat kan via info@buurtsportcoachzundert.nl of bel 06-21381955. Wij kijken dan samen naar een geschikt moment.

Afbeelding
Afbeelding

Maandelijkse wandeling voor mantelzorgers in Zundert

Buurtsportcoaches Zundert startte in 2019 met wandelingen voor mantelzorgers. Dit in samenwerking met Steunpunt Mantelzorg van Stichting Welzijn Zundert. Beweegcoach Gitte: “Mantelzorgers staan vaak dag en nacht klaar voor een ander. Aandacht voor zichzelf staat vaak op de tweede plaats. Maar niet tijdens deze wandelingen. We brengen mantelzorgers in beweging en samen.”

Samen en in beweging

Denken aan de eigen gezondheid is hartstikke belangrijk. Erop uit gaan en in beweging komen helpt daarbij. Daardoor krijg je meer energie en zit je lekkerder in je vel. Het begon met een maand lang, iedere week een wandeling. Ondertussen is het een maandelijks terugkomende wandeling geworden. Beweegcoach Gitte: “De mantelzorgers waarderen de wandelingen enorm. Zo zijn ze er even tussenuit én tegelijkertijd in beweging. Ook komen ze in contact met andere mantelzorgers, ieder met een eigen verhaal.” Er wordt veel gekletst en ervaringen worden uitgewisseld. Afgelopen keer kregen deelnemers ook vragen mee voor onderweg. Deze vragen gingen over het thema geluk. Vragen als ‘Waar word jij gelukkig van?’ en ‘Wat is het mooiste compliment dat je afgelopen tijd hebt gekregen?’ kwamen aan bod.

Van wandeling tot yoga

We lopen mooie routes van 4 à 5 kilometer door de Zundertse natuur. Elke keer starten we op een andere locatie. De routes zijn afwisselend en zo komen de wandelaars op plekken waar ze nog niet vaak zijn geweest. Gitte: “Meestal wandelen er rond de tien deelnemers mee. Ook hebben we wel eens een reeks Yoga lessen aangeboden in samenwerking met de Yogaloods in Klein-Zundert. Eén van de mantelzorgers is zelfs na de lessenreeks lid geworden samen met haar moeder waar ze tevens mantelzorger voor is. Dit vinden wij als Buurtsportcoaches natuurlijk geweldig en daar doen we het ten slotte ook voor!”

Wil je meer weten over de activiteit voor mantelzorgers? Neem dan contact op met Buurtsportcoach Gitte via gitte@negen.nl of bel 06-40027106.

Sjors Sportief van start!

We stonden al een lange tijd te trappelen om weer te kunnen beginnen met het Sjors Sportief programma. Op woensdag 24 februari was het dan zo ver! Kinderen uit de hele gemeente konden meedoen met de tekenwedstrijd. Tijdens de prijsuitreiking werd het eerste boekje uitgegeven. Daarmee werd het startsein gegeven.

Eerste boekje

Al vroeg in de ochtend stonden wethouder Zopfi en buurtsportcoach Jeroen klaar om het eerste boekje uit te reiken. Dit boekje werd, zoals ieder jaar, uitgereikt aan de winnaar of winnares van de tekenwedstrijd. Dit jaar was dat Fien! Fien maakte een prachtige tekening van allemaal verschillende werelden, waarbij iedere wereld een sport uitbeeldt. Bij de winst van de tekenwedstrijd hoort uiteraard een prijs. Fien mag met haar hele klas een uur lang zwemmen bij zwembad De Wildert! “Super gaaf!”, zei Fien en daar was de hele klas het mee eens.

Sjors Sportief

“Sjors Sportief is een prachtig initiatief om kinderen op een laagdrempelige manier kennis te laten maken met verschillende sporten en verenigingen. Zo kunnen ze ontdekken wat echt bij ze past en wat ze leuk vinden”, vertelt Jeroen. “Nieuw dit jaar, is dat er in gemeente Zundert ook een aanbod voor 2 tot 4 jarigen is toegevoegd.” Het boekje is inmiddels verspreid door de hele gemeente. Voor meer informatie en inschrijven neem een kijkje op www.sjorssportief.nl.

www.sjorssportief.nl

Wandeling door de buurt

Veel sport- en beweegactiviteiten liggen stil. Maar juist in deze uitzonderlijke situatie, waarin we zo veel mogelijk thuis moeten blijven, is het van groot belang is om voldoende te bewegen. De Buurtsportcoaches zijn daarom gestart met het initiatief; ‘wandeling door de buurt’.

Twee weken geleden zijn buurtsportcoaches Menno en Gitte gestart om samen met ouderen uit de gemeente een korte wandeling te maken door hun eigen buurt. Eén op één en uiteraard op gepaste afstand en coronaproof. “De reacties die we krijgen vanuit de deelnemers zijn heel positief. Een van de deelnemers gaf aan bijna niet meer buiten te komen. Super fijn dat we juist deze mensen een beweegmomentje en een praatje kunnen bieden”, vertelt Gitte.

Momenteel zijn er al meer dan tien deelnemers die wekelijks een rondje wandelen met een van de buurtsportcoaches. Deelnemers wandelen op het eigen tempo, met of zonder rollator. Een wandeling duurt maximaal een half uurtje. Wilt u meer informatie over de Wandeling door de buurt? Neem dat contact op met de buurtsportcoaches via info@buurtsportcoachzundert.nl of bel 06-21381955. Wij kijken dan samen met u naar een geschikt moment.

Maak kennis met Buurtsportcoach Zundert

Buurtsportcoach Zundert zet zich in om iedereen van jong tot oud, met of zonder beperking, in beweging te krijgen en mee te laten doen. Daar zijn wij, beweegcoaches Gitte, Jeroen, Menno en Ike, dagelijks mee in de weer. We organiseren en ondersteunen allerlei sport- en beweegprogramma’s. Daar beginnen we al vroeg mee, want jong geleerd is oud gedaan. We bieden kinderen de kans op een gezond en gelukkig leven vol beweging samen met beweegmaatje Ben Bizzie. Ouderen en mensen met een beperking kunnen ook meedoen en in beweging komen. Ze zijn minder eenzaam, hebben minder zorg nodig en zijn langer zelfredzaam. We richten ons vooral op preventie met onze bewezen interventies. Ook stimuleren we lokale initiatieven en inwoners die zich inzetten voor een ander. Dit doen we niet alleen maar samen met allerlei partners, zoals onderwijs, zorg en welzijn, verenigingen en de gemeente Zundert.

Elfstedentocht komt naar Zundert

Beweegcoaches Menno en Gitte gingen samen met de bewoners van de Willaert aan de slag met een heuse Elfstedentocht. "Bewegen is in voor deze doelgroep extra belangrijk. Het houdt ze fit en het draagt bij aan een goede weerstand." Gitte: "Je ziet echt het plezier van de gezichten afstralen. En dat is natuurlijk waarom we het doen." Iedereen heeft de finish behaald! En de bewoners hebben weer zichtbaar genoten.

In beweging met de Kras & Krachtig Beweegwoordzoeker

Houdt u van puzzelen? Dat komt goed uit, want met deze beweegwoordzoeker komt u spelenderwijs in beweging. Streep elk woord af die u kunt vinden en voer daarna de oefening uit. Herhaal deze 10 keer. Ga zo door tot u alle woorden heeft gevonden. Vul daarna de oplossing in. Daag uw partner, familie en/of vriend(in) uit om ook met deze beweegwoordzoeker in beweging te komen.

Beweegt u de oplossing bij elkaar?

Download hier de Beweegwoordzoeker van Kras & Krachtig
Afbeelding

Vragen?

Heb je andere vragen? Neem contact met me op! Neem ook een kijkje op onze Facebookpagina en meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Ike Korevaar-Slob | Projectleider Buurtsportcoach Zundert | ike@negen.nl | 06-28840820

Terug naar home