Dorpslab

Brengt dorpsfans verder

Dorpen worden gevormd door mensen. Mensen met talenten. Door deze te verbinden, kan het dorp ondernemen en zelf initiatief nemen. Met Dorpslab brengen we de beweging in het dorp verder, door te inspireren en samen ideeën te realiseren. Inwoners nemen zelf initiatief om met innovatieve oplossingen en ideeën bij te dragen aan hun leefomgeving. Dorpslab helpt hen daarbij. Iedereen kan meedoen aan Dorpslab, elk idee telt. Samen slaan we de handen ineen en maken we het dorp klaar voor de inwoners van nu én later.

Het dorp is springlevend

Help! De dorpen trekken leeg. Er zijn steeds minder jongeren, ondernemers en vrijwilligers, die zich inzetten voor hun dorp. Krimp, ontgroening, leegstand etc. Dorpen zijn steeds minder in trek. Maar klopt dat wel? We worden allemaal ouder en moeten langer door werken. Geen probleem, als we ons leven waardevol kunnen invullen. Langer thuis wonen en vitaal oud worden, dat willen we allemaal. Dat maakt ons gelukkig. En waar kan dat beter dan in een dorp. In een dorp kennen de mensen elkaar en helpen ze elkaar. Er is een enorm groepsgevoel en er wordt veel initiatief genomen. We durven te stellen dat mensen in dorpen gelukkiger zijn dan in de grote stad. En steeds meer dorpen zijn daarvan het bewijs. Zij bewijzen het tegendeel: dorpen zijn springlevend!

Steeds meer mensen nemen het heft in eigen handen en zetten zich in voor hun dorp. Van energie coöperatie tot vrijwillige thuiszorg. Inwoners organiseren het allemaal zelf. Ze geloven in zichzelf en de kracht van hun dorp. Steeds meer dorpsfans pakken zich samen en delen de trots voor hun dorp. Vol energie gaan ze aan de slag. Maar dat lukt ze niet altijd alleen. Ze kunnen wel een helpende hand gebruiken om samen verder te komen. Een partner, die de taal van het dorp spreekt, inspireert en daadkracht toont. Een helpende hand die de dorpen écht verder brengt en ideeën realiseert. Dat is Dorpslab.

Iedereen fan van Doospel!

Dorpsraad Ospel

Dorpspower

Samen met dorpen – inwoners, verenigingen en ondernemers – werken we aan het vernieuwen van het dorp. Er zit enorm veel energie en kracht in een dorp. Betrokken inwoners, die hart voor hun dorp hebben en hier iets voor willen betekenen. Ze zijn trots op hun dorp en willen dit graag uitdragen. Die trots krijgt bij Dorpslab een bijzonder podium.

Dorpslab helpt dorpen hun ambities te realiseren. Door anders te durven denken en doen. De mensen en hun ideeën staan centraal. Samen ontwikkelen we een dorpsvisie en een dorps-doe-lijst om daarna ideeën te realiseren.

Ontdek wat Dorpslab voor jouw dorp kan betekenen

Expeditie zet verenigingen in Gennep in hun kracht

Gennep Doet Mee

Van dorps-doe-lijst tot Juniorlab

Dorpslab start altijd met het in beeld brengen van de visie en ambities van een dorp. We gaan daarvoor op zoek naar het DNA van ieder dorp. Dit vertalen we naar een dorpsvisie. Daaruit ontstaat een dorps-doe-lijst. Een soort bucketlist voor het dorp, waar het dorp mee aan de slag wil. We betrekken daarbij de inwoners, verenigingen en ondernemers uit het dorp. Maar vooral ook kinderen en jongeren. Zij zijn immers de inwoners van de toekomst en zitten vol talent en frisse ideeën. Deze onbevangenheid en frisheid zetten we in om samen te komen tot ideeën voor de ambities in het dorp. Kinderen en jongeren mogen meedenken over de uitdagingen van de dorpen en hoe hier in de toekomst mee om te gaan. Op creatieve en interactieve manier gaan de kinderen aan de slag met casussen, die spelen in de dorpen.

Saamhorigheid en trots in Stramproy tot leven gekomen: Stramproy Same Gruuëts

Dorpsraad Stramproy

Start Dorpslab ism Rabobank

In samenwerking met Rabobank Peel, Maas en Leudal gaat Dorpslab aan de slag om dorpen in de gemeenten Maasgouw, Leudal en Peel en Maas te helpen hun ambities waar te maken. Tijdens de opening van Dorpslab Meijel werd ook het startschot gegeven voor deze bijzondere samenwerking. Samen met dorpsfans gaan we van start in Baexem, Wessem en Maasbree. Lees hier het verhaal over Dorpslab in de Dichterbij van de Rabobank.

Volg de aanpak van Dorpslab hier

Met hart voor Baexem

Baexem, een kerkdorp gelegen tussen Roermond en Weert, met zo’n 2.700 inwoners. Vol goed bewaarde en waardevolle herinneringen aan het rijke verleden. Veel inwoners zijn actief betrokken bij wat er speelt in het dorp en zetten zich in voor Hart voor Baexem. Samen met hen zijn we aan de slag.

Ontdek Hart voor Baexem

Voor een leefbaar Wessem

Gezellige terrasjes langs het water, veel boten en een pittoresk dorpshart. Dat is Wessem; een veilige haven voor ruim 2.000 inwoners. Vol ruimte en rust waar iedereen elkaar kent. Veel inwoners zijn dan ook actief in sport en muziek. Samen met hen en Dorpsraad Wessem zijn we aan de slag.

Ontdek wat er speelt in Wessem

Gewoon Maasbree

Maasbree, een van de elf kernen van de gemeente Peel en Maas met ruim 6.500 inwoners. Een leefdorp met voldoende basisvoorzieningen en een sterk verenigingsleven, zoals KVW. Niet te missen in Maasbree: het Pleinfestijn en de Ossefeesten. In Maasbree is het goed toeven en wordt veel georganiseerd door en voor de inwoners. Samen met hen en het dorpsoverleg gaan we aan de slag.


Ontdek wat er leeft in Maasbree

In de media

Meer weten over Dorpslab? Luister het radio-interview (vanaf 45.35) of bekijk het tv-verslag van de opening van Dorpslab Meijel van Omroep P&M.

Maak kennis met Dorpslab

Dorpslab is van en voor het dorp. Wil je weten wat Dorpslab voor jouw dorp kan betekenen? Neem dan contact met ons op via info@dorpslab.org. Of kom een keer op de koffie bij Dorpslab Meijel (Kerkveld 2 Meijel, 1e verdieping). Meijel heeft namelijk het eerste Dorpslab, een plek voor het dorp om te vernieuwen en experimenteren. Tot snel!

Kantoor-Dorpslab-Meijel.jpg#asset:961


Mail ons