Fan van Doospel

Ons Doospel

Ospel, voor ons is het Doospel, een dorp dat je een écht thuis kan geven. Een gemoedelijke gemeenschap waar jong en oud zich samen pakken om het dorp leefbaar, saamhorig en gezellig te houden. Met een perfecte mix van ruimte, rust en natuur, een rijk verenigingsleven en veel ondernemerschap is het goed wonen, werken en leven in Doospel.

Doospel staat de komende jaren voor grote uitdagingen. De sterke verenigingsstructuur staat onder druk, de betrokkenheid van de inwoners mag verder versterkt worden en we zullen met elkaar moeten blijven zorgen voor een vitaal dorp. En dat kunnen we alleen samen. We moeten er samen voor zorgen dat alle Ospelnaren fan worden van Doospel. Fan van Doospel vormt de richting en de ambitie om met elkaar aan de slag te gaan om kleine en grote successen te behalen en die met elkaar te vieren.

In de afgelopen maanden hebben bijeenkomsten plaatsgevonden over de ontwikkelingen in Doospel in het algemeen en op verenigingsgebied in het bijzonder. Een van de belangrijkste conclusies van deze avonden is dat we met elkaar moeten blijven zorgen dat Doospel leefbaar en saamhorig blijft en dat de verenigingen daar een belangrijke rol in hebben. Maar ook dat we met elkaar blijven dromen en bovenal ambities hebben. Van groot tot klein. Samen hebben we de kracht om Doospel mooier te maken. De uitkomsten en resultaten van de bijeenkomsten is verwerkt in een visie Fan van Doospel.

Ontdek de visie Fan van Doospel

Positieve terugblik op Doospels Café

Op 11 december j.l. werd het tweede Doospels Café gehouden in gemeenschapshuis Haaze-hoof te Ospel, waarbij de organisatie in handen ligt van Dorpsraad Ospel. De doelstelling van het Doospels Café is om samen met de inwoners van Ospel tot een toekomst plan voor Ospel te komen waarmee we als Dorpsraad Ospel de concrete doelen voor de lange en korte termijn willen bepalen. In januari houden we onze brainstormavond waarbij we de voornaamste aandachtspunten voor 2020 bepalen.

Op deze avond stonden de volgende zaken op de agenda

  1. Haaze-Hoof (ons huis voor de Doospelse gemeenschap), waarbij zowel het bestuur van Haaze-Hoof alsook de nieuwe exploitanten aan het woord kwamen.
    1. Namens het bestuur Haaze-Hoof heeft Toon van Haperen een toelichting gegeven van de aanloop en uitdagingen die er lagen, de aanloop en waar ze nu concreet staan. Met name de talloze vrijwilligers die nu gemobiliseerd zijn om de Haaze-Hoof toekomstbestendig te maken is absoluut noemenswaardig. Ook vanuit het bestuur is er veel aan gelegen de toekomst van de Haaze-Hoof te blijven uitdragen en op de kaart te blijven zetten. Denk bij deze laatste bijvoorbeeld aan de recentelijk gehouden Dorpsdag op 6 oktober, welke een groot succes te noemen is.
    2. Christianne nam het woord over en geeft een toelichting van de plannen (Haaze-Hoof 2.0). Samen met Joey zijn ze de eigenaren van JCS Partyrent en nieuwe exploitanten voor de Haaze-Hoof en brasserie. Richting de toekomst is en blijft het een huis voor de gemeenschap waarbij de verenigingen een belangrijke doelgroep zijn. Tevens dient het een ontmoetingsplek te worden voor de Doospelse inwoners met een toeristische aantrekkingskracht. Om dit laatste voor elkaar te krijgen zullen Joey en Christianne zich de komende periode volledig storten op de realisatie en inrichting van de brasserie. Als primeur voor deze avond is een nieuwe en passende naam voor de brasserie onthuld: “Vrienden van de Peel”
  2. Namens Rabobank Weerterland en Cranendonck neemt Marja Blankman het woord om een toelichting te geven voor hun initiatief ‘De mobiele adviseur’. Veel mensen zijn prima in staat om hun bankzaken online zelf te regelen wanneer het hen uitkomt. Het gevolg hiervan is dat kantoren vaak per regio gecentraliseerd worden. Juist voor diegene welke (tijdelijk) niet naar deze kantoren kunnen komen is de mobiele adviseur een perfecte oplossing. De mobiele adviseurs helpen bij het regelen van dagelijkse bankzaken. Ze komen thuis of op een locatie in de buurt voor een persoonlijk gesprek. De mobiele adviseur geeft praktische hulp, advies en verleent service in ieders eigen vertrouwde omgeving. Verder wordt aangegeven dat de geldautomaat in Ospel blijft en zal op termijn wijzigen in een geldmaat uitstraling.
  3. Als laatste thema wordt op de College Tour, welke op 1 oktober 2019 heeft plaatsgevonden, door Dorpsraad Ospel teruggekeken. Het was een ideale en unieke kans om het ‘nieuwe’ B&W met hun afvaardiging kennis te laten maken wat Ospel te bieden heeft als kern binnen Gemeente Nederweert. Hierbij hebben we een ronde gemaakt langs basisschool De Schrank, waarna we naar het WoZoCo zijn gelopen en tijdens deze wandeling de historie van Doospel hebben kunnen overdragen. Tot slot hebben we afgerond bij de Haaze-Hoof en zijn na een rondleiding van de verbouwing in gesprek gegaan met de aanwezige inwoners.

Voor 2020 zijn er met de aanwezigen en belangstellenden van het Doospelse Café van gedachten gewisseld over de aandachtspunten voor de komende tijd. O.b.v. de aangegeven punten zullen we als Dorpsraad Ospel in januari bepalen of en hoe we hieraan invulling geven gaan.

Als Dorpsraad Ospel kijken we terug op een succesvol Doospels Café wat volgend jaar zeker herhaald zal worden! We gaan met de opmerkingen, suggesties en ideeën aan de slag. Hiervan zullen sommige eenvoudig te realiseren zijn, andere zullen op de (middel)lange termijn tot resultaat gaan leiden.

De gehele presentatie(s) hieronder te bekijken. Bij vragen en/of opmerkingen, neem gerust contact op met Dorpsraad Ospel.

Bekijk de presentatie

Concrete plannen in de maak

Op woensdag 25 april vond de derde bijeenkomst van Doospel Verenigt plaats. Tijdens de avond werd de visie Fan van Doospel gepresenteerd. Wethouder Henk Geraats ontving het eerste exemplaar van het visiedocument. De aanwezigen gingen vervolgens aan de slag met de uitwerking van vijf concrete plannen: activiteitenkalender, gezamenlijke inkoop, vrijwilligerspool, Doospel Academy en uitleenservice. Met een mooie opbrengst tot gevolg! De plannen zijn verder uitgewerkt en er zijn concrete afspraken gemaakt wat er voor de zomer wordt gerealiseerd. In juni vindt de volgende bijeenkomst plaats waarin de voortgang van de plannen wordt besproken.

Kern met Pit

Op 20 januari deed dorpsraad Ospel met hun pitch Doospel Verenigt! mee aan Kern met Pit.

Doospel Verenigt!

Op woensdag 13 september 2017 kwamen veel betrokkenen uit Ospel samen tijdens de bijeenkomst Dospel Verenigt! Een inspirerende avond vol veel inbreng van de aanwezigen. Een mooie stap op weg naar de gezamenlijke visie voor Fan van Doospel.

Op dinsdag 7 november 2017 werd een vervolgbijeenkomst georganiseerd. Weer met veel enthousiaste deelnemers, die durven dromen en ambities uitspraken voor een sterk en krachtig Ospel.

Activiteiten

In het nieuws

Dorpsraad Ospel

Meer weten over Dorpsraad Ospel? Volg de dorpsraad op Facebook en Twitter.