Samen leven in Leudal

Klaar voor de toekomst

We willen de kernen in Leudal levendig en bruisend houden. Daar dragen voorzieningen en accommodaties aan bij. Maar vooral ook de mensen. Zij hebben de kracht om samen veel te bereiken. De wereld verandert echter snel en dat beïnvloedt onze leefomgeving. Daarom moeten we nadenken over de toekomst van de gemeente Leudal. Niet alleen voor de inwoners van nu, maar juist voor de inwoners van later. We moeten door een andere bril naar de toekomst van onze voorzieningen en accommodaties kijken. Dat doen we samen met inwoners en verenigingen, want jouw blik op de toekomst telt.

Blik op de toekomst

De wereld verandert behoorlijk snel. Er wonen minder mensen in de gemeente Leudal. Dit heeft veel invloed op onze vraag en behoefte om prettig te leven in de kernen in Leudal. Over twintig jaar is het aantal inwoners in de gemeente Leudal volgens de prognoses met 15% gedaald! Al deze ontwikkelingen zorgen er voor dat we op dit moment moeten nadenken over de toekomst van Leudal. En dat we vooral door een andere bril naar de toekomst moeten kijken. We stellen ons de vraag hoe we in de toekomst om willen gaan met de voorzieningen en accommodaties die daarbij nodig zijn. Dat leidt uiteindelijk tot een nieuw accommodatiebeleid.

Startnotitie Accommodatiebeleid

Voor de eerste fase zijn een aantal bijeenkomsten geweest o.a. met sportverenigingen, dorpsraden en het Overkoepelend Overlegorgaan Gemeenschapshuis. Op 2 juli 2019 is de startnotitie accommodatiebeleid in de gemeenteraad besproken en vastgesteld. Deze startnotitie schetst de kaders en richting voor de uitwerking.

Dorpsbijeenkomsten

We gaan nu aan de slag met de tweede fase om te komen tot het accommodatiebeleid. Daarbij staat interactie met verenigingen, maatschappelijke organisaties en inwoners centraal. Daarom organiseren we in alle Leudalse dorpen een dorpsbijeenkomst. Deze bijeenkomsten zijn er op gericht om eerder opgehaalde input te actualiseren en samen met betrokkenen te kijken naar het huidige aanbod van accommodaties en de toekomstige vraag. Het organiseren van de interactieve sessie pakken wij samen op met de dorpsraden. Zie hieronder de data en locaties van de bijeenkomsten.

Download hieronder de presentatie die gegeven is tijdens de dorpsbijeenkomsten. Of bekijk per dorp de lokale informatie en opgehaalde input tijdens de bijeenkomst.

Bekijk startnotitie accommodatiebeleid

Dorpsbijeenkomsten

We gaan nu aan de slag met de tweede fase om te komen tot het accommodatiebeleid. Daarbij staat interactie met verenigingen, maatschappelijke organisaties en inwoners centraal. Daarom organiseren we in alle Leudalse dorpen een dorpsbijeenkomst. Deze bijeenkomsten zijn er op gericht om eerder opgehaalde input te actualiseren en samen met betrokkenen te kijken naar het huidige aanbod van accommodaties en de toekomstige vraag. Het organiseren van de interactieve sessie pakken wij samen op met de dorpsraden. In Buggenum en Hunsel vindt geen dorpsbijeenkomst plaats, maar wordt input opgehaald via de dorpsraden en actieve werkgroepen.

Overzicht bijeenkomsten

 • Baexem: maandag 21 oktober 2019 van 19.30-21.30 uur bij Baexheimerhof in Baexem
 • Ell: dinsdag 29 oktober 2019 van 19.30-21.30 uur bij BMV Ellenhof in Ell
 • Grathem: maandag 14 oktober 2019 van 19.30-21.30 uur bij Meeting Point Nassaurie in Grathem
 • Haelen: dinsdag 29 oktober 2019 van 19.30-21.30 uur bij Trefcentrum Aldenghoor in Haelen
 • Haler: maandag 14 oktober 2019 van 19.30-21.30 uur bij Ons Dorpshuis in Haler
 • Heibloem: maandag 14 oktober 2019 van 19.30-21.30 uur bij De Klokkestoel in Heibloem
 • Heythuysen: dinsdag 15 oktober van 19.30-21.30 uur bij De Bombardon in Heythuysen
 • Horn: maandag 4 november van 19.30-21.30 uur bij de Postkoets in Horn
 • Ittervoort: woensdag 30 oktober van 20.00-22.00 uur bij De Mortel in Ittervoort
 • Kelpen-Oler: nader te bepalen
 • Neer: donderdag 31 oktober van 19.30-21.30 uur bij in d’n Haammaeker in Neer
 • Neeritter: maandag 21 oktober van 19.30-21.30 uur bij St. Lambertus in Neeritter
 • Nunhem: maandag 21 oktober van 19.30-21.30 uur bij dagbesteding Care+ in Nunhem
 • Roggel: dinsdag 22 oktober van 19.30-21.30 uur bij Business Centrum Leudal in Roggel

Wij hopen op veel belangstelling tijdens de bijeenkomsten. Wil je er bij zijn? Meld je hieronder aan voor de bijeenkomst in jouw dorp. Samen bouwen we aan de toekomst van de dorpen in Leudal!

Aanmelden dorpsbijeenkomsten

Vragenlijst voor verenigingen

Verenigingen en organisaties kunnen ook nog meewerken aan een digitale vragenlijst. Daarmee willen we een beeld krijgen van de huidige situatie van verenigingen/organisaties en het gebruik en de tevredenheid over de accommodaties. Vul via de link hieronder de vragenlijst in. Dit duurt ongeveer 10 minuten.

Ga naar vragenlijst voor verenigingen/organisaties

Samen aan de slag

De gemeente is samen met inwoners en verenigingen aan de slag om een nieuw accommodatiebeleid te maken. Samen werken we aan een bruisende en leefbare gemeente Leudal met toekomstbestendige accommodaties. Daarvoor gaan we in gesprek met inwoners om hun blik op de toekomst te achterhalen. We gingen ook in gesprek met de binnensport- en buitensportverenigingen, met de dorpsraden/dorpsoverleggen en het OOG. Bekijk hier de presentaties en samenvatting van de gesprekken.

In gesprek met wethouder Backus

Wethouder Backus vertelt waarom een nieuw accommodatiebeleid voor de gemeente Leudal nodig is en waarom het belangrijk is hier samen aan te werken.